Pod Tatry sa \"dogúľalo\" takmer 500 kraslíc

03.04.2009 Poprad

Batizovce 3. apríla (TASR) - Takmer 500 kraslíc z rôznych regiónov Slovenska budú prezentovať ich tvorcovia na tradičnej súťažnej prehliadke pod názvom \"Gúľaj sa, vajíčko... \" v nedeľu 5. apríla v podtatranskej obci Batizovce.
\"Návštevníci budú mať čo obdivovať. Záujem o prezentáciu kraslíc vytvorených rôznymi technikami, v porovnaní s vlaňajškom vzrástol. Budú tam voskované, vyškrabávané, brúsené, batikované, maľované veľkonočné vajíčka, ale aj odrôtované či oblepené motívmi z papierových obrúskov, \" povedala pre TASR Zuzana Barilová z Podtatranského osvetového strediska v Poprade, ktoré pripravilo podujatie v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a obcou Batizovce. Dodala, že výstava sa začne v kultúrnom dome v nedeľu popoludní o 14. hodine. Súčasťou budú ukážky jednotlivých techník zdobenia. \"Pestrá bude nielen škála techník, ale aj samotných vajec. Najčastejšie používanými sú slepačie, ale nechýbajú ani husacie, pštrosie či drobné vajíčka holubov\".
K najstarším technikám zdobenia veľkonočných vajíčok pod Tatrami patrí \"písanie\", ktoré výborne ovládajú najmä ženy v Batizovciach a Gerlachove. Základom je na tmavo zafarbené vajíčko, do ktorého ostrým predmetom vyškrabujú sieť rastlinných ornamentov a nezriedka aj veršík. Obľúbeným je napríklad stručné vyznanie lásky: \"To vajíčko beží, komu prináleží, tomu šuhajkovi, čo mi v srdci leží\". Príprava takýchto kraslíc vyžaduje predovšetkým dostatok trpezlivosti, ale aj jemné a šikovné ruky.
 

Vyberte región